Penelusuran

Menu

Cara Membuat & Resep Ikan Goreng Sambal Hijau


KulinerAw- Ikan goreng berlado jugak tetapi buat lada hijau.Enak tahu makan dengan nasi panas-panas. Lauk kering jenis ni memang berselera makan.Jika nak buat isi ikan juga enak jugak.Ikan Goreng Berlado ni ialah lauk penambahan karena tu saya masak siket sahaja nak clear peti ais. 


Bahan-Bahan: 
  • 2 ekor ikan kembung 
  • 1 labu bawang besar (mayang) 
  • 10 biji cili padi (kisar kasar/tumbuk) 
  • 3 biji cili hijau (kisar kasar/tumbuk) 
  • 1 labu bawang besar (kisar kasar/tumbuk) 
  • 3 bahas bawang putih (kisar kasar/tumbuk) 
  • 2 cm belacan bakar (kisar kasar/tumbuk) 
  • 1 sk asam jawa 
  • 1/2 kiub ikan bilis 
  • Garam, gula/perasa serta kunyit 
  • Minyak 

Langkah Masak: 
  1. Perasakan ikan dengan garam kunyit serta goreng sampai masak (jangan begitu garing) 
  2. Mengeluarkan dikit minyak, tinggal sebatas untuk menumis.Tumis hirisan bawang besar sampai dikit layu (tidak butuh garing) selanjutnya masukan bahan kisar.Tumis sampai garing. 
  3. Masukan asam jawa serta kiub ikan bilis (atau garam). 
  4. Masukan ikan yang sudah digoreng barusan.Gaul rata dengan tumisan.Ikan Goreng Sambal Hijau sedia dihidang.Selamat Mencuba.

TERSEDIA APLIKASI LIVECHAT 
KLIK DI BAWAH INI!

1 komentar: